Κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου (σ.σ. 1η Ιουλίου για φέτος) γιορτάζεται από το 1923 η Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού (International Day of Cooperatives), η οποία και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ και από τη Διεθνή Συμμαχία Συνεργατισμού (International Cooperative Alliance (ICA).

Σύμφωνα με την ICA, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν το βασικό πυλώνα για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ καθώς:

α) Προωθούν τη δημοκρατία, την κοινωνική ενσωμάτωση και λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος,

β) Λόγω των συνεταιριστικών αρχών έχουν βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση και

γ) Ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τις επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Οι συνεταιρισμοί έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν το δρόμο προς την ανθεκτικότητα σε καιρούς κρίσεων, όπως και αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας. Αν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, κατάφεραν να διατηρήσουν και να διευρύνουν το εμπορικό πλεόνασμα. Ωστόσο, η χώρα μας συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει σε ένα καίριο σημείο, καθώς τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη το 65% της παραγωγής διακινείται μέσω συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 20%.

Αυτήν την «αδυναμία» στοχεύει να εξαλείψει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), η οποία ιδρύθηκε με το Νόμο 4673/2020 και απαρτίζεται από τους κορυφαίους συνεταιρισμούς της χώρας, που καλύπτουν το 90% του κύκλου εργασιών όλων των συνεταιρισμών της χώρας. Η ΕΘΕΑΣ αποτελεί το εθνικό θεσμικό όργανο και συντονιστική αρχή των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας και των αγροτών μελών τους, καθώς και των λοιπών νομικών προσώπων, που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Μ.Α.Σ.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βασικός στόχος της ΕΘΕΑΣ είναι η συνεταιριστική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας, προάγοντας και προωθώντας τις δραστηριότητες των μελών της. Αυτήν την ιδέα, επιθυμεί να εντείνει με ένα ακόμα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της, με την ίδρυση της Εξαγωγικής Εταιρείας. Η ΕΘΕΑΣ μέσα από το εν λόγω μεγάλο εγχείρημα επιδιώκει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στη διεθνή αγορά, προωθώντας τα ελληνικά συνεταιριστικά προϊόντα, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της ωφέλειας και της προστιθέμενης αξίας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, στη βελτίωση των εισοδημάτων των παραγωγών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των συνεταιρισμών.

Το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, έτσι καταφέρνει να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο, διαμορφώνοντας ισχυρές συμμαχίες, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και τις ανάγκες του αγρότη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

top