Σημαντικές ζημιές έχουν καταγράψει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στις πρώτες αυτοψίες που έχουν διενεργήσει σε αμπελοκαλλιέργειες στο νομό Ηρακλείου, οι οποίες έχουν επέλθει από το κύμα καύσωνα και από την ασθένεια του περονόσπορου.

Ειδικότερα, ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκος Δασκαλάκης μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες οι αυτοψίες θα ενταθούν, καθώς αναμένονται στην υπηρεσία 20 επιπλέον γεωπόνοι με σύμβαση, οι οποίοι θα συνδράμουν στις εκτιμήσεις ζημιών στις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος, όπως τόνισε από τους αμπελουργούς έχουν δηλωθεί 11.000 αγροτεμάχια με ζημιές, τα οποία και πρέπει να ελεγχθούν.

Η καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ενώ η αποζημίωση ανά κιλό σταφύλια από τον ΕΛΓΑ για τον καύσωνα ανέρχεται σε 0,62 λεπτά, όσο και το ασφάλιστρο των παραγωγών. Για τον περονόσπορο θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία αποζημίωσης.

Για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αμπελοκαλλιέργειες μίλησε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου και μέλος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Μύρων Χιλετζάκης. Με τη σειρά του, όπως μεταδίδει το ekriti.gr, ο Αντιπρόεδρος μίλησε για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τονίζοντας ότι φέτος η παραγωγή στο Νομό δεν θα ξεπεράσει τους 1.500 τόνους από 5000 που καταγράφονταν τα προηγούμενα χρόνια με τις τιμές όμως, να διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

top