Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τα «μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών αγροτών με δενδρώδεις καλλιέργειες ελαιών του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου».

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Μετά την εξαίρεση των μέτρων στήριξης για πλημμυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες ελαιών των αγροτών του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Οι πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις 4 έως 9 Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel) και 27,28 Σεπτεμβρίου 2023 (Elias) δεν έπληξαν μόνο τους αγρότες του κάμπου ή του ανατολικού Πηλίου, αλλά και τους αγρότες του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου σε μεγαλύτερο βαθμό. Άλλωστε οι μεγάλες καταστροφές σε υποδομές κλπ. που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις περιοχές: Αγριάς, Δράκειας, Λεχωνίων, Μηλεών, Μηλίνας, Πλατανιά και στα υπόλοιπα χωριά που είδαν το «φως» της δημοσιότητας μέσα (τηλεόραση, εφημερίδες κλπ.) αποδεικνύουν το μέγεθός της. 

Οι πλημμύρες όμως προκάλεσαν και μεγάλες καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές) της περιοχής του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου ήτοι:

Καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου: Ελαιόδεντρα εξαφανίσθηκαν από τον χάρτη, κτήματα κόπηκαν από τις πλημμύρες στα πολλά κομμάτια. 
Αναβαθμίδες (πεζούλες) που κρατούσαν το έδαφος κατέρρευσαν.
Το εσωτερικό αγροτικό δίκτυο που υπήρχε μέσα στα ελαιοπερίβολα καταστράφηκε και δημιουργήθηκαν ποτάμια. 
Από την καταστροφή του αγροτικού δικτύου οι ελαιοπαραγωγοί: δεν μπόρεσαν να μαζέψουν ούτε και τη μικρή εσοδεία ελαιών που υπήρχε φέτος με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική εισοδήματος λόγω των υψηλών τιμών σε ελαιόλαδο και ελιές. Οι ελιές του Πηλίου είναι βρώσιμες (Π.Ο.Π.) και διπλής κατεύθυνσης.
Τα συνολικά ελαιόδεντρα ανέρχονται σε 1.409.000 και τα στρέμματα σε 73.500.

Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 για τους ελαιοπαραγωγούς του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου ήταν το επιστέγασμα – η ταφόπλακα  μετά από 4 (τέσσερα) συνεχή έτη ακαρπίας- αφορίας, καταστροφής ελαιοεσοδείας από γλοιοσπόριο από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και τέλος από τη σημερινή κατάσταση.

Κύριε υπουργέ, 

Για την άρση της αδικίας (όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους αγρότες της Θεσσαλίας και του Πηλίου) ζητάμε η αποζημίωση να επεκταθεί και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες – ελιές – του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα ελαιοπερίβολά τους. 

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. 

Στη σύσκεψη μετείχαν:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μηλεών
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δράκειας
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άνω Λεχωνίων
Αγρότες (ελαιοπαραγωγοί) της περιοχής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

top