Υδροπονία μια νέα καλλιέργεια χωρίς έδαφος

Υδροπονία καλείται κάθε μέθοδος καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους, που βασίζεται στην χορήγηση τεχνητά παρασκευασμένων ανόργανων θρεπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των υδατικών και διατροφικών αναγκών των φυτών.

Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται είτε σε καθαρό θρεπτικό διάλυμα, είτε σε στερεά υποστρώματα (Gericke,1937). Με άλλα λόγια δεν υπάρχει έδαφος (Soilless culture) και αν χρησιμοποιούνται υποστρώματα (πετρομάμβακας, περλίτης ελαφρόπετρα, κλπ) χρησιμοποιούνται μόνο για να στηρίζουν τα φυτά και όχι να τα θρέφουν. Η θρέψη εξασφαλίζεται αποκλειστικά από τα θρεπτικά διαλύματα, που χορηγούνται.

 

Τι κερδίζουμε;;;;

 

                Έλεγχος διατροφής των φυτών και ριζικού συστήματος.

 

                Εξαιρετική θρέψη των φυτών που θα εξασφαλίσει μέγιστες αποδόσεις.

 

 

                Τέλος στο όργωμα, φρεζάρισμα και σε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες προετοιμασίας του εδάφους.

 

 

                Ανακύκλωση και άριστη αξιοποίηση του διαθέσιμου νερού ώστε να αποφύγουμε την σπατάλη.

 

                Μηδαμινό κόστος θέρμανσης.

 

                Μείωση αναγκών εργατικού δυναμικού.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτούνται αρκετά μεγάλες δαπάνες επένδυσης λόγω του ότι  είναι σχετικά ευαίσθητο εγχείρημα καλλιέργειας όπως επίσης και εξειδικευμένες γνώσεις από τον εκάστοτε καλλιεργητή.

Οι Αγροτικές ευκαιρίες μπορούν να αναλάβουν με συνεργαζόμενους εξειδικευμένους επιστήμονες την πλήρη μελέτη μιας τέτοιας εγκατάστασης υδροπονικής καλλιέργειας (μικρής ή μεγάλης) πανελλαδικά, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο τηλ. 210-8818416 

Πηγή: Αγροτικές Ευκαιρίες 

Διαβάστηκε 3897 φορές

Back to Top